Presentació DONA a Granollers

Presentació del Projecte Dual Career for Women Athletes

L’Associació Esportiva Carles Vallbona va presentar, els dies 4, 5 i 6 d’octubre, el projecte Dual Career for Women Athletes (DONA) a entrenadors, jugadores i famílies. La iniciativa, finançada per la Comissió Europea, pretén la compaginació de la competició esportiva amb els estudis de batxillerat i universitaris. Aquest projecte el lidera el club granollerí de voleibol i té com a socis un club de voleibol francés, un maltès i tres universitats: d’Amsterdam, Eslovènia i Itàlia. El projecte DONA va començar al gener de 2019 i finalitzarà al juny de 2021; podent treballar durant 30 mesos amb les jugadores que cursin ESO i Batxillerat per ajudar-les a compaginar la seva carrera dual.

L’objectiu és evitar que les noies abandonin la pràctica de l’es

port en l’etapa de secundària i batxillerat. Així, es vol treballar per detectar quina és la causa per la qual les jugadores deixen de jugar a voleibol en aquesta etapa i alhora buscar solucions a aquesta situació oferint diferents serveis (psicòlegs, nutricionistes, fisioterapeutes, logopedes, etc) per tal d’ajudar-les a compaginar la seva carrera educativa amb l’esportiva.

Fins ara, s’ha dut a terme un exhaustiu període d’anàlisi a càrrec de la universitat d’Eslovènia que ha permès arribar a la conclusió que, arribada l’adolescència, les joves senten que no tenen temps per formar-se acadèmicament i, alhora, practicar un esport, amb l’exigència que ambdues activitats comporten. Els resultats confirmen com les esportistes se senten pressionades per tirar endavant una situació que els provoca falta de son, cansament, sacrificis, renúncies i lesions físiques.

La proposta, que fins al desembre del 2020 es trobarà en fase pilot, oferirà, durant un any i mig, reforç escolar gratuït, fisioterapeutes, psicòlegs, formacions de més qualitat per als entrenadors, tallers i activitats que permetran desbloquejar l’angoixa de les atletes. A més es posaran a l’abast de totes les noies tres tallers. El primer tractarà la motivació i l’establiment d’objectius. El segon formarà en la gestió del temps i el tercer anirà al voltant del valor de la perseverança. L’AE Carles Vallbona també posarà a disposició dels entrenadors formacions de comunicació a la pista i facilitats per conèixer, amb més profunditat, els seus equips. Posteriorment, després de l’any i mig, s’obrirà un període d’anàlisi del programa pilot.

La presentació del projecte realitzada a Granollers a l’octubre va comptar amb la projecció dels vídeos que van preparar les dues ambaixadores d’aquest projecte. Per una banda, Aina Berbel, esportista d’elit que, mentre cursava el grau en fisioteràpia, va tenir complicacions, paradoxalment, per poder vincular les pràctiques de la carrera universitària amb la seva activitat esportiva internacional. D’altra banda, Emma Camps, jugadora a l’AE Vallbona que compagina, actualment, la seva carrera professional amb l’esportiva.

A més, es van realitzar algunes conferències. Divendres a la tarda, el Joan Carles Marín (director Esportiu del club) i Mariona Casanovas (coordinadora del projecte) van fer la presentació del Programa; i després, es va impartir una conferència de nutrició esportiva adreçada a les jugadores i famílies. Dissabte al matí, van comptar amb el psicòleg Carles Ventura, també llicenciat en Educació Física, que va parlar sobre psicologia aplicada a l’entrenament esportiu. La tercera conferència, a càrrec del doctor Javier Peña, va oferir una guia per a jugadores de voleibol físicament preparades.

Diumenge al matí, el pavelló de Can Bassa va acollir la presentació dels equips del Granollers i, més tard, es va celebrar la final de la Lliga Catalana femenina de voleibol. El cap de setmana va tancar edició amb dues conferències més, una impartida per l’entrenador del primer equip femení del Balonmano Granollers (BMG) −KH-7−, Robert Cuesta, i, la darrera, sobre planificació i disseny de tasques d’entrenament, amb Juan Diego García, entrenador de voleibol de nivell II per la Federació Internacional (FIVB).