Projecte SCOUT

Sports clubs opening up to all girls participation (SCOUT) és un projecte Erasmus + que té com a objectiu dissenyar, provar i avaluar un nou programa esportiu adreçat a noies d’entre 8 i 12 anys en risc d’exclusió social o en situació de vulnerabilitat, que els faciliti accés i oportunitats de participar en activitats esportives organitzades i de continuar involucrades dins els clubs.

SCOUT el lidera l’Associació Esportiva Carles Vallbona i compta amb la participació com a sòcia de la UVic-UCC, liderada per Gil Pla Campas, investigador del grup de recerca en Educació Física (GREF); de la Scuola di Pallavolo Anderlini Societa Cooperativa Sociale Sportiva Dilettantistica, d’Itàlia; d’Istres Provence Volley, de França, i de l’ONG Athletes Inspire Children, d’Alemanya. El programa pilot s’implementarà en els tres clubs esportius partners del projecte AE Carles Vallbona, Istres Provence Volley i SP Anferlini.  

SCOUT vol dissenyar un programa d’intervenció que impliqui tots els grups interessats d’un club: les esportistes en risc d’exclusió social, aquelles que no ho estan, entrenadors, directius i a la vegada aquells grups socials dels entorns de les noies, com pares, escoles o associacions culturals, entre altres. L’objectiu és formar les esportistes i el seu entorn sobre la importància de la pràctica esportiva organitzada per tal de motivar-ne la participació i evitar que s’abandoni. En total, hi podran prendre part 160 noies i 78 entrenadors. Ambdós grups participaran en els àmbits de pràctica esportiva i en intercanvis internacionals entre els participants, que visitaran els països partners per prendre part en la pràctica esportiva i la competició entre els clubs i amb altres equips de cada país.  

La UVic-UCC i l’ONG Athletes Inspire Children (Alemanya), que donen suport al projecte, tenen experiència prèvia en processos de creació d’activitats en el sector de l’esport organitzat i amb coneixement de les estratègies d’inclusió social a través de l’esport. Aquestes dues entitats desenvoluparan, dissenyaran i donaran suport a un programa de formació integral per als diferents grups d’interès de l’estudi i que, a la vegada, faciliti els intercanvis entre iguals dels clubs esportius que formen part del projecte. Els clubs, per la seva banda, hauran de participar en una eina d’autoavaluació en línia, cosa que permetrà obtenir un dels resultats clau del projecte, que permetrà crear recomanacions i avaluar l’impacte del programa i l’habilitat dels clubs de promoure la integració social.